Yökerhon perustaminen


Moni meistä on varmasti joskus elämänsä aikana haaveillut oman ravintolan tai yökerhon perustamisesta, mutta jättänyt sen lopulta haaveilun tasolle. Mitä seikkoja tulisi ottaa huomioon, jos haluaa perustaa yökerhon tai ravintolan? Mistä pitäisi aloittaa? Monia kysymyksiä tulvii heti mieleen ja aloittaminen saattaa tuntua raskaalta. Jatka lukemista ja saat vinkkejä, millaisia seikkoja sinun tulisi huomioida ja millaisia valmiuksia tarvitsee avatakseen oman yökerhon tai ravintolan.

Ensimmäisenä on tärkeää löytää paikka, jossa ravintolaa tai yökerhoa aikoo pitää. Helpointa on vuokrata toimitila, jonka muokkaa mieleisekseen. Jos budjetti venyy, on toimitilan ostaminen toinen vaihtoehto. Ennen ravintolan tai yökerhon avaamista on tietenkin kunnostettava paikka siten, että sen pystyy avaamaan ja että rakennusvalvontaviranomainen hyväksyy sen. Kunnostamisen jälkeen tulee aika hankkia kaikki luvat, jotka yökerho tai ravintola vaativat. Näiden lupien määrä saattaa yllättää yrittäjän.

Yökerhon avaaminen täytyy aloittaa paperitöiden tekemisellä. Koska yökerhossa myydään alkoholia ja siellä on monesti myös live-musiikkia, on hankittavien lupien määrä hieman korkeampi. Ensimmäinen paperi, joka on hoidettava kuntoon, on yrityksen perustamisilmoitus. Sillä rekisteröidään yritys yritystietojärjestelmään. Samalla kertaa yrittäjän on mahdollista rekisteröityä myös kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvolliseksi, ennakkoperintärekisteriin sekä työnantajarekisteriin. Tämän jälkeen on aika ottaa yhteyttä pelastuslaitokseen pelastussuunnitelman laatimista ja palotarkastuksen tekemistä varten.

Jos ravintolalla tai yökerholla on käytössään terassi, jonne tarjoillaan juomia, on paperihommia aina vain enemmän. Niin ulkoterassit, tarjoilutiskit, aidat kuin kalusteetkin vaativat usein erillisen toimenpideluvan hankkimista ja mahdollisesti muita sijoittamislupia. Ulkotarjoilualueesta täytyy myös tehdä ilmoitus poliisille. Jos terassin aukioloajaksi on kaavailtu myöhempää kuin iltakymmentä, on sitä varten haettava erillislupa. Joka paikassa näitä lupia ei myönnetään edes erityistapauksissa, joten aina ulkotarjoilualueen pitäminen ei ole mahdollista.

Kiinteistön seinään asetettavien mainoskylttien asentamista varten tarvitaan kiinteistönomistajan lupa. Ei siis kannata koskaan asentaa ravintolan tai yökerhon nimeä kantavaa kylttiä ilman lupaa, sillä siitä seuraa ongelmia. Alkoholin myyntiä varten tarvitaan aina anniskelulupa. Se on kuitenkin kohtalaisen helppo hankkia, koska kyseessä ei ole monimutkainen prosessi. Kannattaa myös muistaa, että jokainen elintarvikkeiden kanssa tekemisissä oleva työntekijä tarvitsee hygieniapassin, jonka voi suorittaa Suomen jokaisessa kaupungissa.